Matras keuze

Moeite met de matras keuze?

Inleiding

Het komt vaak voor dat we gebeld worden met de vraag: Wat is nu een geschikt matras voor mij? Kort gezegd zijn de volgende punten belangrijk: kwaliteit, ligcomfort, vochtregulatie, temperatuur, allergie en persoonlijke aandachtspunten (denk dan aan reuma, hernia en ook lichaamslengte, etc.).

Soorten matrassen

Er zijn vele soorten matrassen. Hieronder een opsomming:

– Polyether
– Binnenvering
– Pocketvering
– Volkern koudschuim
– Volkern Latex
– Traagschuim / nasa / medisch
– Gevuld met lucht
– Gevuld met water

Afmeting

Niet onbelangrijk is de afmeting van je bed / matras. In de regel moet je 20 a 30cm optellen. Dit komt onder andere doordat je ook nog een kussen hebt. Verder hebben buikslapers ook veel lengte nodig. Heb je een verstelbaar bed dan heb je door het verstellen extra lengte (minimaal 10cm) nodig. Houd wel rekening met de afmeting van je slaapkamer.

Ook is de dikte van het matras een aandachtspunt. Voor een volwassene is een minimum van 17cm vereist. Er geldt: hoe dikker des te comfortabeler.

Temperatuur

Uit onderzoek is gebleken dat men het beste slaapt bij een constante temperatuur. Alleen heb je wel te maken met het dalen van je lichaamstemperatuur tijdens het slapen, de slaapkamer temperatuur, je dekbed en matras eigenschappen. Hieronder krijg je per matras type een inzicht:

– Polyether => klein beetje warmer
– Binnenvering => klein beetje warmer
– Pocketvering met polyether =>klein beetje warmer
– Pocketvering met koudschuim => neutraal
– Pocketvering met latex => klein beetje warmer
– Pocketvering met traagschuim => neemt lichaamstemperatuur aan
– Volkern koudschuim => neutraal
– Volkern Latex => klein beetje warmer
– Traagschuim / nasa / medisch => neemt lichaamstemperatuur aan

Traagschuim met Coolgel wordt overigens niet warm.

Vochtregulatie

Iedereen verliest tijdens het slapen vocht. Dat is voor een gemiddeld persoon ongeveer 200 tot 300 ml. Vocht is slecht voor de mens en daarom is het erg belangrijk dat een matras goed het vocht afvoert.
Hieronder per matras type een overzicht:

– Polyether => slecht
– Binnenvering => goed
– Pocketvering met polyether => redelijk
– Pocketvering met koudschuim => zeer goed
– Pocketvering met latex => redelijk
– Pocketvering met traagschuim => redelijk / goed
– Volkern koudschuim => zeer goed
– Volkern Latex => redelijk
– Traagschuim / nasa / medisch => redelijk

Ligcomfort

Het ligcomfort is een zeer essentieel onderdeel. Je hebt verschillende type slapers te weten: zij, rug, buik of een combinatie ervan. Bij zijslapers is het noodzakelijk bij zijslapers dat de heupen iets wegzakken en dit geldt ook voor de schouders. Je moet net niet te veel erin zakken maar ook niet teveel er bovenop liggen. Als de ruggengraat recht is en de zij lekker wordt ondersteund dan is dat al een behoorlijke graadmeter dat het matras geschikt voor je is. Ben je een rug of buik slaper? Test dan toch ook de zijligging zoals zojuist beschreven. Bij buikslapers (is niet de beste slaaphouding)