Slaapadvies

Slaapadvies

De-Beddenfabriek: veilig, voordelig en betrouwbaar!

De-Beddenfabriek is uw slaapspecialist bij uitstek. Alle producten die u via deze website koopt, zijn vervaardigd uit kwalitatief hoogwaardige materialen en zorgvuldig geselecteerd voor u. Kiezen voor de kwaliteitsproducten van De-Beddenfabriek is niet alleen voordeliger dan in de winkel. Uw online slaapspecialist garandeert u ook van een veilige aankoop. U heeft namelijk de mogelijkheid pas bij aflevering van uw bestelling te betalen. Uiteraard kunt u bij aanschaf via de webshop ook vooruit met iDEAL betalen als u dat prettiger vindt.

De-Beddenfabriek heeft geprobeerd op een duidelijke en heldere manier een productomschrijving en de bijbehorende specificaties bij de artikelen te vermelden. Mocht u echter toch nog vragen hebben of advies willen over het door u geselecteerde product, aarzel dan niet en neem contact met ons op.

Het belang van een goede nachtrust

Slapen, we vullen er een derde van ons leven mee. Slapen is enorm belangrijk voor ons geheugen, energiepeil en psychologisch welzijn. Bovendien is slapen gewoon lekker. Wie vindt het niet heerlijk om een uiltje te knappen na een vermoeiende dag. De slaapbehoefte varieert sterk van persoon tot persoon. Er wordt gezegd dat de mens gemiddeld acht uur slaap per nacht nodig hebt. Dit gaat op voor tweederde deel van de bevolking.

Slaapritme

Van de gezonde volwassenen die niet aan een slaapstoornis lijden, slaapt één op de vijf minder dan zes uur per nacht, de kortslapers. Negen op de tien mensen zijn langslapers en slapen negen uur of meer. Eén op de vijfentwintig slaapt minder dan vijf of meer dan tien uur per nacht.

Ons slaapritme wordt bepaald door licht en donker. Het ritme hangt niet alleen af van dag en nacht maar verschilt ook van persoon tot persoon. Als we onze biologische klok negeren, en bijvoorbeeld te weinig of op een ongebruikelijk tijdstip slapen, dan kan het lichaam zich herstellen door de volgende nachten dieper te slapen. Wanneer we vaker onregelmatig slapen kan dat een probleem worden; het lichaam kan zich dan niet herstellen.

Hoe belangrijk slaap is, kan iedereen dagelijks aan den lijve ondervinden. Als men een nacht slecht heeft geslapen, is dat vaak direct te merken. U kunt dan last hebben van klachten als concentratieproblemen en vermoeidheid. Een paar nachten slecht slapen is geen probleem, meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen goed doorslapen. Veel mensen liggen echter wakker van de gedachte dat ze misschien wéér een nacht niet kunnen slapen. Om goed en lekker te kunnen slapen zijn veel factoren belangrijk. Lichamelijk en geestelijk lekker in je vel zitten en een behaaglijke slaapomgeving zijn essentieel.

Lekker slapen begint bij een goed matras

Het menselijk lichaam is eenmaal niet recht. Dit betekent dat een goede ondersteuning op de juiste plaatsen essentieel is tijdens het slapen. Als u kiest voor een slaapsysteem op maat, dan moet u echter rekening houden met een aantal zaken waarop hieronder verder wordt ingegaan. Maar bovenal moet u zich afvragen wat voor soort slaper u eigenlijk bent. Want dat bepaalt uiteindelijk de juiste keuze. Denk hierbij onder meer aan lengte, gewicht, mate van transpireren, temperatuur en of u al dan niet allergisch bent. En daarnaast: waar slaapt u nu op? Beviel dat of juist niet? Staat u ’s ochtends op met pijn in de onderrug dan dient u bijna altijd op zoek te gaan naar een nieuwe matras en wellicht een bijbehorende bedbodem.

10 Matrassentips van De-Beddenfabriek:

 1. 1. Houd er bij de keuze van de lengte van het bed of matras rekening mee dat u ook op een kussen slaapt. Daarnaast ligt u nooit helemaal bovenaan een matras. Tel minimaal 30 cm bij uw lichaamslengte op om comfortabel in bed te kunnen liggen.
 2. 2. Bij onze matrassen kunt u meestal kiezen uit een soepele of medium uitvoering. Voor een soepele uitvoering wordt gekozen wanneer het gewicht ongeveer onder de 80 kg ligt. Bent u zwaarder? Kies dan voor de medium uitvoering.
 3. 3. Transpireert u veel? Als u daar lang over moet nadenken dan is dat meestal niet zo. Wanneer het antwoord ja is, kies dan voor een pocketveren matras. Bij dit type matras is de verwerking van het transpiratievocht namelijk optimaal.
 4. 4. Heeft u het tijdens het slapen altijd koud? Kijk dan eens naar onze traagschuim matrassen want dit materiaal past zich aan uw lichaamstemperatuur aan.
 5. 5. Bent u allergisch voor stoffen e.d.? De-Beddenfabriek biedt een uitgebreid assortiment matrassen en topdekmatrassen vervaardigd uit anti-allergische materialen.
 6. 6. U kunt de levensduur van uw matras verlengen door gebruik te maken van een topper (ook wel topdekmatras genoemd). Een ander voordeel van topper is het feit dat u niet de gehele matras hoeft om te draaien. Om optimaal van een topdekmatras te kunnen genieten dient u deze na ± 6 – 8 jaar te vervangen.
 7. 7. Koop niet één grote topper of matras wanneer u verstelbare bodems hebt tenzij u voor een split topper kiest. Immers wanneer de een dan omhoog wilt dan is de ander daartoe ook automatisch verplicht.
 8. 8. Keer de matras regelmatig en wissel daarbij ook het hoofd- en voeteneind. Dit verlengt de levensduur. Ventilatie in uw slaapkamer is daarnaast ook belangrijk. Sla dus ’s ochtends niet gelijk uw dekbed dicht.
 9. 9. Ziet u elders een goedkopere matras? Laat u niet misleiden! Neem in uw beoordeling alle specifieke kenmerken van de beiden matrassen mee inclusief het garantie aspect.
 10. 10. Ziet u een artikel dat boven uw budget is maar wel aan uw wensen voldoet? Spaar dan liever iets langer door en bestel dan wat later bij ons. Want bedenk dat men gemiddeld acht uur per dag op een bed slaapt en dat dus een derde van uw leven! Wees dus zuinig op uw lichaam.

Het belang van een goed hoofdkussen

Steun en comfort zijn belangrijk bij het kiezen voor een goed hoofdkussen, maar veel hangt af van de persoonlijke voorkeur; het moet gewoon lekker liggen. In elk geval is het verhaal dat slapen zonder kussen gezonder is niet waar: rug- en nekwervels moeten op één lijn liggen en daarvoor is de steun van een hoofdkussen nodig. Zo kunnen de spieren ontspannen.

Naast de traditionele kussens zijn er neksteunkussens. Deze hebben een schuin oplopende rand waardoor de nek extra wordt ondersteund, soms zijn ze in hoogte instelbaar.

Op de meeste tweepersoonsbedden liggen twee dezelfde kussens, maar misschien slapen de partners wel beter op twee verschillende kussens. Want schouderbreedte, slaaphouding en lichaamsgewicht verschillen vaak. Bij iemand die op zijn rug of buik slaapt, is de ruimte tussen nekwervels en bed geringer dan bij een zijslaper; dus de laatste ligt waarschijnlijk liever op een wat dikker kussen.

Ook het matras speelt een rol: op een traagschuim matras, dat zich naar het lichaam vormt, is een dunner kussen nodig dan op bijvoorbeeld een binnenvering- of pocketveringmatras. Veel kussens hebben een rits. Door er een beetje vulling uit te halen of aan toe te voegen wordt de gewenste dikte verkregen. Ook als het kussen na verloop van tijd slinkt, kan het op die manier weer worden bijgevuld.

Zijslapers die wakker worden met oorpijn liggen mogelijk op een te hard kussen. De vulling, die eigenlijk soepel hoort te zijn, is dan ‘geplet’. Want elke nacht draagt een hoofdkussen ongeveer 4,2 kilo hoofd. Daardoor wordt de vulling samengedrukt en gekneed, dat beïnvloedt de levensduur. Ook de mate waarin een kussen vochtig wordt is van belang: per jaar verliest een mensenlichaam ongeveer tweeënhalve emmer vocht in bed. Koop daarom een molton hoes voor het kussen, als bescherming tegen transpiratie, mondvocht, uitademing en traanvocht.

Elke ochtend het kussen opschudden om de vochtige lucht vrij te laten en het kussen omdraaien als je toevallig toch even wakker wordt, verlengen de levensduur eveneens. In een machinewas van 60 graden of hoger legt de bron van veel allergische klachten, de huisstofmijt, het loodje. Deze beestjes houden van vocht en warmte en ze voeden zich met huidschilfers. Let daarom op of het tijk van het kussen uit dicht geweven materiaal bestaat, zodat die schilfers niet gemakkelijk kunnen binnendringen. Gebruik verder bij alle kussenwasjes een vloeibaar wasmiddel, dat verspreidt zich beter in de vulling. Na drie tot vijf jaar zijn de meeste kussens aan vervanging toe.

Beste tips van De-Beddenfabriek voor gezonde nachtrust

De reden dat men de slaap niet kan vatten, kan met een heleboel factoren te maken hebben. Tijd om het structureel aan te pakken! Volg de volgende richtlijnen en pas uw leefstijl aan voor een betere nachtrust. Soms zijn slaapproblemen volledig te wijten aan de omgeving. Niemand zal lekker slapen wanneer er veel herrie is of het te warm is. Maar ook uw eigen gedrag kan de diepte van uw slaap flink beïnvloeden. Een prettige slaapomgeving kan het eerste begin zijn.

 • – Zorg voor een goed matras en een hoofdkussen dat nek en schouders ondersteunt.
 • – De slaapkamer moet voldoende donker en stil zijn. Open het raam voor frisse lucht en rook er niet.
 • – Draai de wekker zo dat je er niet steeds op kunt kijken.
 • – Het is niet de bedoeling dat je in je slaapkamer veel andere dingen doet dan slapen. Seks is prima, dit brengt ook ontspanning. Maar activiteiten als tv-kijken horen niet thuis in de slaapkamer.
 • – Als je lang ligt te woelen, sta dan even op om iets anders te doen. Ga lezen of doe iets anders waar je moe van wordt. Zo blijft je bed een ding om in te slapen en niet een ding om in wakker te liggen.

Regelmatig ritme
Probeer je slaap-/waakritme zo regelmatig mogelijk te houden, zodat uw lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen.

 • – Slaap niet te lang uit in het weekend en haal vooral overdag geen slaap in.
 • – Hoe actiever u overdag bent, hoe dieper u ’s nachts slaapt. Zorg dat u overdag dus voldoende actief bent.
 • – Bouw de dag af. Ga ’s avonds laat niet meer actief sporten, maar doe dingen die minder inspanning kosten. Hou een slaapdagboek bij: hoe laat slaap u in, hoe lang heeft u geslapen, hoe voelde u zich ’s ochtends? Kijk of er een relatie bestaat met een bepaalde gedachte of handeling. Misschien kunt u daar iets veranderen.
 • – Een vast ritueel voor het naar bed gaan, bevordert het inslapen.
 • – Vermijd geestelijke of lichamelijke inspanning. Televisiekijken is ook inspannend.
 • – Ga pas slapen als u zich moe voelt. Sta op als u na twintig tot dertig minuten nog niet slaapt en doe iets ontspannend. Zo nodig herhalen.

Een gezonde slaaphouding voorkomt klachten

Last van hoofdpijn of pijn in uw rug bij het opstaan? Klachten aan hoofd, nek en rug kunnen worden veroorzaakt door een slechte slaaphouding. Met de juiste ondersteuning van matras en kussen slaapt u een stuk prettiger. Per houding moet je op verschillende dingen letten.

Rugligging
Voor een afzonderlijke ondersteuning van het hoofd is een kussen nodig. De dikte die nodig is, is afhankelijk van de kromming van uw rug. Hoe krommer deze kromming is, hoe dikker het kussen moet zijn. Een te dik kussen brengt een knik in de wervelkolom teweeg. Ook een te hard kussen veroorzaakt een knik. Bovendien wordt dan een te grote drukkracht op het achterhoofd uitgeoefend. Het is het beste als het kussen vervormbaar is en zowel het achterhoofd als de nek ondersteunt.

Buikligging
In buikligging wordt de wervelkolom in de nek zwaar belast. Dit is het gevolg van de sterke draaiing van het hoofd naar links of rechts. Deze rotatie is nodig om vrij te kunnen ademen. Een slaaphouding met een gedraaid hoofd brengt vaak nek- en hoofdpijn teweeg. Om het slapen op de buik af te leren, kunt u op de slaapkleding aan de voorzijde dikke drukknopen of een klein balletje in een zakje aanbrengen. Dit veroorzaakt veel ongemak als u toch op uw buik gaat liggen. Daardoor gaat u vanzelf weer op uw zij of rug liggen.

Zijligging
Het hoofd en de halswervelkolom mogen niet te veel afhangen. In zijligging kan dit het geval zijn als de schouders relatief breed zijn. Om dit te vermijden moet het hoofdkussen de nek en het hoofd zo ondersteunen dat de zijwaartse afbuiging beperkt blijft. De wervelkolom mag tussen de schouders en het bekken niet doorhangen. Dit kan voorkomen bij een smalle taille en relatief brede schouders en bekken. Het doorhangen van het laagste deel van de borst en lendenwervelkolom kan pijn veroorzaken. Bij personen met een wespentaille dienen de matras en matrasdrager ter hoogte van de schouders, het bekken en de dijbenen dieper in te veren. Hoe groter de lokale inzakking is, des te beter de wervelkolom horizontaal blijft.

Oefeningen om gemakkelijk in slaap te komen

Veel mensen zijn te gehaast om alle dagelijkse indrukken te verwerken voor ze gaan slapen. Het gevolg hiervan? U gaat liggen piekeren en kunt de slaap niet vatten. Wilt u uzelf hiervoor behoeden? De volgende oefeningen helpen u om helemaal in balans te komen.

 1. 1. Ga op uw rug liggen, strek uw armen boven uw hoofd. Leg uw voeten naast elkaar en draai langzaam uw knieën naar rechts. Blijf liggen en let goed op uw ademhaling. Adem rustig en diep. Ontspan uw lichaam helemaal. Draai uw knieën naar links en laat ze daar enkele tellen liggen en doe hetzelfde naar rechts. Herhaal dit vijf keer.
 2. 2. Breng uw knieën naar uw borst en sla uw armen er omheen. Wieg drie minuten van links naar rechts.
 3. 3. Leg uw handen op uw benen en maak rondjes met uw knieën, elk een andere kant op. Begin met kleine cirkels en maak ze steeds groter. Blijf met uw knieën rondjes maken, maar verander van richting en draai de cirkels nu steeds kleiner.
 4. 4. Leg uw handen op uw knieën. Schommel zachtjes met uw bovenlichaam van voren naar achteren en maak de bewegingen groter. Houd dit twee minuten vol.
 5. 5. Ga uitgestrekt op uw bed liggen: uw benen losjes uit elkaar, armen naast uw lichaam, handpalmen naar boven. Sluit uw ogen. Luister naar uw ademhaling en laat in gedachte uw lichaam steeds dieper in de grond zakken. Voel de ontspanning opkomen en blijf liggen zolang u dat wilt. U zult merken dat u bijna meteen in slaap valt.